Valahányszor hűtlenségről esik szó, hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni a félrelépések valamennyi formáját. Pedig a házasságon, komoly kapcsolaton kívüli afféroknak többféle arca is létezik...

Az egyéjszakás kaland

Ilyenkor az alkalom szüli a tolvajt: két ember vonzódik egymáshoz, a partner pillanatnyilag nincs jelen (nemcsak fizikailag, többnyire érzelmileg is elérhetetlen), ezért aztán a céges csapatépítő tréningen vagy az üzleti úton bizony megtörténik, amire később mindenki úgy utal: "Ami Vegasban történt, az Vegasban is marad." No igen...

Az érzelmi kaland

Nem minden affér jut el a fizikai egyesülés szintjéig, simán előfordulhat, hogy két foglalt ember úgy találkozgat - és bújik össze a kanapén esetleg kiskifli-nagykifli pózban -, hogy szex soha nincs, lelkileg, érzelmileg azonban teljesen egymásra hangolódnak. A kívülálló szemével nézve ez talán bizarr, de a valóságban gyakoribb, mint hinnénk. Nem ritkán az vezet idáig, hogy a házastárs nem elégít ki bizonyos fontos érzelmi szükségleteket, még ha a szex működik is vele.

A fikciós kaland

Soha nem történt köztetek semmi, se fizikai, se érzelmi szinten, de rajongó kiskamasz módjára habarodsz bele, és titokban álmodozol róla, miközben a pároddal vagy. Ritkán előfordul, hogy ez a megfoghatatlan intellektuális kaland vezet bizonyos pozitív változásokhoz (megtanulsz még egy nyelvet, hogy imponálj neki, sportolni kezdesz). De az is lehet, hogy épp emiatt zárkózol be teljesen az igazi párod előtt, és élsz egy külön kis világban.

A kaland, amit bosszúból követnek el

"Megcsaltál? Jól van, akkor most én jövök! Várj csak, úgy fog fájni, mint még soha!" Nagyjából ez a bosszúvágy indukálta kaland mozgatórugója. Igen, gyakran ilyenkor a másik fél legjobb barátja, főnöke, munkatársa, testvére lesz a harmadik, és a megcsaló örömét leli abban, ha az ügy kitudódik, ezzel is növelve társa fájdalmát és szégyenérzetét.

A naiv kaland

Vannak, akik úgy mennek bele az afférba, hogy átmenenetileg elfogadják a szeretői státusszal járó második helyet. Viszont folyamatosan arról fantáziálnak, hogy a másik kilép a házasságából (ha ő maga foglalt, ő is otthagyja a párját), és boldogan élnek együtt, míg meg nem halnak. Biztosan erre is van példa, de általában nem véletlenül azzal kötötte össze az életét a másik, akivel, és ezen nem is áll szándékában változtatni. Így az ügy értelemszerűen csalódáshoz vezet.

A "menekülőutas" kaland

Akkor történik, amikor valaki nagyon szeretne már szabadulni a kapcsolatból, amiben él, de - mondjuk, 25 év házasság után - el sem tudja képzelni az életet egyedül. Így aztán "ráfügg" az első számára vonzó emberre, aki érdeklődést mutat iránta, méghozzá anélkül, hogy egy tényleges jövőbeli kapcsolat alapjai megvolnának. Az ilyen viszony általában nem sokkal a házasság felbomlása után - kompatibilitás hiányában - véget ér, csak mentőövnek kellett.

A hatalmi kaland

Ez az a szeretői státusz, amiben a hatalomnak is kulcsszerepe van: főnök és beosztott, ügyvéd és kliens, orvos és beteg, tanár és diák között kerül rá sor többnyire. Fontos aspektusa, hogy a hatalmi pozícióban lévő fél kedvezményeket adjon a másik számára, illetve vica versa: az alárendelt fél is többet megtegyen a hatalom birtokosának. Az, hogy a boss közben foglalt, csak még gátlástalanabbá teszi az egész helyzetet.

Az önbizalomnövelő kaland

Ez nem feltétlenül a szeretőről szól, de még csak nem is a megcsalt félről. Lényege, hogy a hűtlen nem érzi jól magát a bőrében (talán egyszerűen azért, mert öregszik), és azzal tölti fel az önbizalomtankját, hogy esztelen hódításba fog. A férfi klimax közeledtével például néhány férfi így szerez fiatal "ágyast" magának, amitől egy pillanatra úgy érzi, hogy újra potens fiatal hím, aki előtt ott az egész élet. Persze, nőkkel is történhet ilyen.

Kaland azzal, akit nem tudsz elengedni

Két ember, akik borzalmasan függnek egymástól testileg és lelkileg egyaránt, mégsem tudnak együtt élni. Mással alapítanak családot, de újra és újra visszatérnek egymáshoz, és ez általában mindkettejük kapcsolatát tönkreteszi.

A kalandok után nem mindig egyszerű felépülni. Dönthet úgy a pár, hogy megmentik az eredeti kapcsolatot, vagy úgy is, hogy elengedik - de mélyen legbelül sosem árt tisztázni, milyen kalandról is volt szó, és mi volt a fő mozgatórugója... Így ugyanis kisebb a valószínűsége annak, hogy kétszer is ugyanazt a hibát kövessük el.

Ezek is érdekelhetnek

4 apró piszkos titok, amiket a pasik sosem árulnak el a nőknek

Ezért nincs kedve a párotoknak a szexhez

"Fontosabb a munkája, mint én?" – Mi van, ha a pasi túl sokat dolgozik?

Forrás / She.hu