Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
HER

Szabályok a gyereknevelésben - Hasznos tippek szülőknek



Szabályokra már pedig szükség van a gyereknevelésben. Azt azonban fontos észben tartani, hogy a hangsúly a betarthatóságon, a következetességen és az egyénre szabott feladatokon van.

HERcsalád gyerek nevelés anya

A gyerekek szabálykövetésre tanítása előtt érdemes a szülők számára is néhány szabályt állítani.

  • - Rend a lelke mindennek: ha a családban kiszámítható élet folyik, mindenkinek megvan a maga kiszámítható feladata, akkor a gyerekeket is könnyebb bevonni ebbe a körforgásba és kiszabni rájuk a saját feladataikat.
  • - Ne ess túlzásba: ne halmozd a szabályokat, nem attól leszel következetes, ha mindent szabályokhoz kötsz. A spontaneitás sokszor hasznos tud lenni, és segít a gyerekek kreativitását fejleszteni.
  • - Mutass példát: a gyereknek látnia kell, hogy kortól függetlenül mindenkire ugyanazok a szabályok érvényesek. Apa ugyanúgy bajba kerül, ha az asztalnál nyomkodja a telefonját, és anya sem viheti magával az ágyba estére.
  • HERcsalád gyerek nevelés anya
  • - Gyerekre szabva: soha ne támassz teljesíthetetlen követelményeket gyereked elé. A szabályoknak mindig igazodniuk kell a gyerkőc életkorához is. 
  • - A büntetés nem megoldás: ha a gyereked megszeg egy szabályt, a büntetés helyett magyarázd el neki, miért rossz az, amit csinált. Próbáld növelni a felelősségérzetét, hogy megértse, minden döntésének súlya és következményei vannak.
  • - Magadról se feledkezz meg: érdemes rendszeresen átgondolni, felülvizsgálni a szabályokat, az megeshet, hogy idővel feleslegessé válnak, vagy hosszú távon nem igazán betarthatók.

Ezek is érdekelhetnek

Miért félsz boldognak lenni?

Miért jó anyának lenni?

Ezért örülj, ha a gyerek hisztizik

Tovább
0

Miért jó anyának lenni?



Anyának lenni jó. Jó akkor is, ha már nagyon fáradt vagyok, akkor is, ha a pénz sose elég, akkor is, ha én már 2 éve nem jártam fodrásznál, de a lányaim havonta...

HERcsalád anya gyerek

Anyának lenni jó

  • - mert senki olyan bizalommal nem bújik hozzám, mint a kicsi gyerekem!
     
  • - mert nincs szebb hang a kisgyermek boldog nevetésénél!
     
  • - mert csuda jó dolog este a gyerekek közé bújva, suttogva beszélgetni, míg kinn a másik szobában a bősz atya morog, mert elhanyagoltnak érzi magát!
     
  • - mert annyi mindent lehet tanulni a gyerektől! Mennyi mindent másként lát, mint én! Felfedezhetjük együtt a világot újra!
     
  • - mert nincs jobb cinkos, mint a gyerekem! Annyi jó kis csibészséget ki lehet találni, együtt megcsinálni, s aztán jókat kuncogni, tudva, egyikünk sem árulja el a "titkot"!
     
  • - mert olyan jó érzés, reggel felmotyózni a kis sereget, körbepuszilni, s útjára bocsájtani a suliba, ellátva az anyai intelmekkel, miegymással!
     
  • - mert attól sincs jobb, mikor a már kamaszodó, szórakozni induló kölöknek elég csak annyit mondani-mutatni a két ujjammal: "tudod, a zip-fájl!" értsd alatta a tömörített, ezerszer szájba rágott intelmeket, s gaz sarj rávágja, " Na de anya!".

HERcsalád anya gyerek

  • - és az is földöntúli jó dolog, mikor már a gyerekem úgy gondolja, hogy hiába tőlem tanult minden szépet-jót, ő biz már olllllan okos, hogy én mellette csak egy súlyosan retardált egyede vagyok az emberi nemnek...
     
  • - mert hát tényleg okos mind, mert ki ebben, ki abban igazán kiváló, pl. a saját kézírását mind tényleg jobban tudja olvasni bárki másnál!
     
  • - mert olyan jó érzés látni, ha megcsodálják sudár magzataimat, s ha más szülőkkel beszélgetünk, mindig irigy kis sóhaj kiséretében mondják: "igazán klassz gyerekeid vannak, szerencsés vagy!" Csak azon tűnődöm néha, én miért érzem időnként ugyanezt az ő gyerekükre gondolva???
     
  • - és azért persze az is tök jó, hogy bár van 4 gyerekem, mégis én vagyok a családban a "kicsi", mert hát a legnagyobbnak a melléig érek, és a legkisebb is immár 2 büszke cenitvel fölém tornyosul...viszont legalább a függönyt már nem nekem kell leszedni!
     
  • - és az is milyen jó, mikor először látom féltve óvott lánykámat kézenfogva sétálni az utcán egy nagyfülű kamasszal, s először hozza haza fiam az iruló-piruló (az álnok kis kígyó!) leánykát, s naná, hogy csukott ajtó mögött "tanulnak"!

Anyának lenni jó. Nagyon jó! De remélem, még nem egyhamar örvendeztetnek meg gyerekeim a hírrel, miszerint hamarosan a nagymamaságot is kipróbálhatom élesben!

Ezek is érdekelhetnek

Miért félsz boldognak lenni?

Szabályok a gyereknevelésben - Hasznos tippek szülőknek

Ezért örülj, ha a gyerek hisztizik

Forrás / Családinet.hu

Tovább
0

Ezért örülj, ha a gyerek hisztizik



A hiszti életkori sajátosság, egyetlen szülő sem ússza meg, maximum mértékében és kifejezési formájában lehet különbség. Ám akármennyire is gyűlöljük, a hisztizés bizony pozitív dolgokat is jelent.

gyerek nevelés család hiszti HERcsalád

Érzelmi biztonságot nyújtasz számára

Egy kisgyermek még nehezen tudja kontrollálni az érzelmeit, épp ezért is reagál gyakran hisztivel, sírással, totális kiborulással, ha valami nem a saját akarata szerint alakul. Ez azonban remek dolog. Egy megfélemlített gyermekből is előtörnének ezek a végletes érzelmi megnyilvánulások, ám ő a bizonytalanság érzése miatt ezeket visszafojtja.

Megtaníthatod a kudarc feldolgozására

A hiszti remek lehetőséget teremt egy igen fontos érzelmi katarzis legyőzésére. A kudarc lépten-nyomon szembejön velünk, éppen ezért elengedhetetlen, hogy elsajátítsuk a kezelését. Segíts gyermekednek azzal, hogy megfelelően kezeled az esetleges kiborulásait: biztosítsd arról, hogy megérted az érzéseit – nevezd nevén őket: csalódottság, harag... stb. –, majd mutass neki másfajta feldolgozási stratégiákat.

Levezetik a bennük felgyülemlett feszültséget

Míg mi felnőttek számtalan kreatív, akár építő tevékenységben képesek vagyunk levezetni a minket ért stresszt, addig a gyerek erre még nem képes. Esetében egy kiadós sírás az, amivel a feszültség pillanatok alatt képes távozni belőle. Természetesen idővel a te feladatod más módokat is megismertetni vele, hogy ne váljon hisztérikus felnőtt belőle.

A földön fetrengés, a sírás, az ajtócsapkodás... stb. a kisgyermekeknek sem jó, de heves érzelmeik kezelését csak idővel és kitartó, következetes neveléssel lehet megtanítani a számukra.

Ezek is érdekelhetnek

Miért félsz boldognak lenni?

Szabályok a gyereknevelésben - Hasznos tippek szülőknek

Miért jó anyának lenni?

Forrás / Life.hu

Tovább
0