Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
HER

Íme, 3+1 ok, amiért mérgező a túlzott magabiztosság



A túlzott magabiztosság vagy önbizalom kultúrája nem törődik az igazi kompetenciával és előtérbe helyezi a nárcizmust.

Kevés olyan vonást dicsőítenek nyugaton annyira, mint az önbizalmat. Az önsegítő könyvek, coaching ülések, vezetői fejlesztési és képzési programok nagy része az emberek önhittségének erősítésére összpontosít növekedési gondolkodásmód, önhatékonyság, motiváció címszó alatt.

A személyes változásoknak ez a megközelítése sok vonzó aspektust rejt magában, emiatt kevesen választanák szívesebben a bizonytalanságot, mint a magabiztos hozzáállást. Ám mégis vannak logikus érvek a bizalomkultusz ellen:

1. Az önbizalom és a hozzáértés között csak gyenge összefüggés található.

Az eddigi tanulmányok alapján, a közhiedelemmel ellentétben csak körülbelül 9 százalékos átfedés van a bizalom (mennyire jó, kompetens embernek gondolja valaki magát) és a kompetencia (mennyire jó valójában) között.

2. A túl sok önbizalom csökkenti az öntudatosságot.

Amint azt a híres Dunning-Kruger-hatás is mutatja, a szakértők és a hozzá nem értők nem különböznek egymástól önbizalmukban. Elég jól kell tudni valamit ahhoz, hogy rájöjjünk, mit nem tudunk.

A gyengén teljesítők általában nincsenek tisztában tehetségbeli hiányosságaikkal, míg a jártas emberek tudatosan rálátnak ezekre. Ahogyan Charles Darwin megjegyezte:

a tudatlanság gyakrabban szül önbizalmat, mint a tudás.

3. Általában túl magabiztosak vagyunk.

A kiterjedt idegtudományi kutatások azt mutatják, hogy általában túlzottan optimisták és magabiztosak vagyunk. Nem hisszük el, hogy meghalhatunk rákban, vagy hogy gyerekünk tehetségtelen lehet, rengeteget torzítunk a hétköznapokban.

Daniel Kahneman Nobel-díjas tudós és a viselkedésgazdaságtan megalapítója szerint

általában túlságosan magabiztosak vagyunk véleményeinkben, benyomásainkban és megítéléseinkben.

4. Az önbizalom és az önbecsülés imádata nárcisztikus kultúrát teremthet.

Gondoljunk csak korunk példaképeire (Kim és Kanye, Cristiano Ronaldo, Jeff Bezos), valamint arra, hogyan mérjük a sikert (bevételek, képesítések és követők), vagy hol töltjük az időnket (Facebook, Instagram, TikTok).

Nem meglepő, hogy a nárcizmus évtizedek óta növekszik. Ha a tendencia nem fordul meg, a jövő generációi visszanéznek a mai hírességekre, és azt gondolják, túl szerények voltak.

Amíg az ázsiai kultúrák sokkal hajlamosabbak az önkritikára, az alázatra és az önismeretre, a nyugati kultúra a nárcizmust tartja értékesebbnek.

Az önbizalom dicsőítése oda vezethet, hogy egy állásinterjún nem a kompetenciára, hanem a stílusra figyelnek, hogy előtérbe kerülhetnek az elnyomó, pszichopata vonások a munkahelyeken, valamint, hogy a nőktől elférfiasodást várunk ahelyett, hogy felismernénk, mennyire mérgező a magabiztos férfi kultusza.

Ezek is érdekelhetnek

10 mondat Madonnától, amit minden nőnek ismernie kell

Ennyi! A tudomány szerint is egészséges szinglinek lenni

5 tipp, hogy ne aggódj tovább a szingliséged miatt

 

(Forrás: Psychology Today)

Tovább
0

10 motiváló idézet Coco Chaneltől, ha úgy érzitek, nincs tovább



Stílus. Keménység. Függetlenség. Öntörvényűség. Munkamánia. Szavak, amelyek Coco Chanel neve hallatán az eszembe jutnak. A 20. század egyik legnagyobb divattervezője soha nem rejtette véka alá a véleményét. Megelőzte korát azzal is, ahogyan a női szerepekről, a szerelemről, a házasságról vagy az életfeladatokról gondolkodott. Gyakran idézett mondásai közül azokat választottam ki, amelyeket jó újra és újra végigolvasni, ha éppen úgy érzitek, elegetek van mindenből, és egyszerűen nem megy tovább.

önbizalom idézet

Ha szárnyak nélkül születtél, ne akadályozd semmivel, hogy kinőjenek... Kelj föl korán, dolgozz keményen. Nem fog megártani: a fejed dolgozik, a tested tevékeny.

Mindig tudd: a dolgok egyszer történnek meg veled. A legértékesebb idő – a pillanat, amelyben élsz.

Ha olyan dolgot akarsz birtokolni, amid soha nem volt, olyan dolgokat kell megtenned érte, amiket sosem tettél.

Életünk csak úgy fejlődik, ha kockázatokat vállalunk – s az első és legnehezebb vállalható kockázat az, ha őszinték vagyunk magunkkal szemben.

Ne azzal töltsd az időt, hogy a falon dörömbölsz, és azt várod, hogy ajtóvá változik.

A legbátrabb cselekedet az, ha saját gondolataid vannak. Hangosan.

Minden nőnek két dolgot kell pontosan tudnia: MIT és KIT akar.

Míg tisztában vagy vele, hogy a férfiak olyanok, mint a gyerekek, addig mindent tudsz.

Minden a mi kezünkben van, ezért soha nem szabad feladni.

Nem érdekel, hogy mit gondoltok rólam, én nem gondolok rátok egyáltalán.

Ezek is érdekelhetnek

10 mondat Madonnától, amit minden nőnek ismernie kell

Ennyi! A tudomány szerint is egészséges szinglinek lenni

5 tipp, hogy ne aggódj tovább a szingliséged miatt

Forrás / Vous

Tovább
0

A Mindentudó Barátnő majd megmondja, mennyire nem értesz semmihez



Az úgy nem jó, ahogy te kitalálod magadnak az életet, a Mindentudó Barátnőd majd megmondja, mit kellene csinálnod.

HERbarátság barátság önbizalom

Fantasztikus, hogy a Mindentudó Barátnő tényleg mindent tud. Ha beleszeretsz valakibe, akkor majd ő jobban tudja, hogy neked való pasi vagy sem. Ha le akarsz fogyni, majd ő jobban tudja, hogyan kell ezt csinálni. Ha kitalálod magadnak, hogy futni fogsz mindennap, akkor biztos, hogy megjegyzi, hogy hülyeség, mert nála van a bölcsek köve és mindent, mindig jobban tud. Ha felújítod a lakásodat, akkor halál biztos lehetsz benne, hogy nem jó színt választottál a falra és az a csempe, hát az aztán igazán melléfogás, hogy lehettél ilyen felelőtlen, hogy nem hívtad magaddal bevásárolni, hogy majd ő megmondja, milyen lakásban éld le az életed.

Mindig, mindenben meglátja a hibát, és nem habozik tájékoztatni róla, mennyire nem értesz semmihez.

Mérgező barátok, kopjatok le, nincs türelmem hozzátok

Sosem lehetsz elég jó, nála jobb aztán főleg nem. Ha sikeres vagy a tanulmányaidban, munkádban, netalán jobban keresel, mint ő, akkor csak irtó nagy mázlid van, a szerencse csillaga alatt születtél. Az, hogy esetleg a sikereidet magadnak köszönheted és kidolgoztad érte évekig a beledet, fel sem merül benne. Ha gyereked van, akkor biztos, hogy nem neveled jól, túlságosan vagy épp túl kevéssé kötődsz, túlvéded, nem véded eléggé, túl meleg a pulcsi, túl vékony a pulcsi, miért nem adsz már neki szilárd kaját, miért nem szoptatod ötéves koráig, miért hordozod kendőben, hát sosem tanulja meg, hogyan váljon le rólad, miért nem hordozod kendőben, hát így sosem fog szeretni.

HERbarátság barátság önbizalom

A Mindentudó Barátnővel nagyon nehéz együtt lenni. Amikor találkozol vele, előre görcsben van a gyomrod, mert tudod, mi vár rád, hogy újból le leszel szólva, újabb támadás indul az önbizalmad ellen. Azt is tudod, hogy mindezt kedves szavakba csomagolja úgy, hogy ott a helyszínen ne vedd észre, csak utólag verd a fejedet a falba, hogy miért is nem védted meg magad.

Részlet a Se veled, se nélküled című filmből

Mestere annak, hogy úgy forgatja a szavakat, mintha a te érdekedben beszélne, de mindig kiderül, hogy semmi más célja nincs, mint hogy lehúzzon lelkileg.

A találkozótok után rendre olyan érzésed van, mintha átment volna rajtad egy úthenger, mintha kiszívták volna az összes erőt a tagjaidból és semmi másra nem vágysz, mint hogy lefeküdj aludni, esetleg bezombulj a tévé elé valami bugyuta sorozatot nézni, hogy valahogy kitöröld a fejedből a sok negatív kritikát, amit töményen kaptál órákon keresztül.

Valószínűleg belül már érzed, hogy ez nem barátság, ennek nem így kellene lennie, egy igazi barát mellett feltöltődik az ember, támogatást és szeretetet kap. Olyan barátnőre vágynál, akitől nem kell félni, hanem kitárhatod neki a lelked anélkül, hogy ott motoszkálna benned a gondolat, hogy vajon hogyan él majd vissza a bizalmaddal. Nem barátság, ha folyton figyelned kell, nehogy beléd kössön vagy kiigazítson, mert valamiért ettől elégül ki a lelke. Lehet, hogy kevés az önbizalma és a te károdon akarja növelni. Lehet, akkor érzi teljesnek az életét, ha folyton érezteti veled, hogy jobb nálad mindenben. Az is lehet, hogy csak megszokta gyerekkorában, hogy mindig neki van igaza.

HERbarátság barátság önbizalom

Akárhogy is, akármi is az indítéka rá, hogy így viselkedjen veled, tudd, hogy nem a barátod, hiába tűnik úgy, mintha közel állna hozzád. Inkább gondolj rá úgy, mint egy élősködőre, aki az energiáiddal, bánatoddal, fájdalmaddal táplálkozik. És szaladj minél előbb olyan messzire tőle, amennyire csak lehet, mert semmi jó nem fog kisülni egy ilyen mérgező kapcsolatból.

Ezek is érdekelhetnek

10 mondat Madonnától, amit minden nőnek ismernie kell

Miért félsz boldognak lenni?

3+1 dolog, amit tudnod kell a szerelemről!

Forrás / NLC

Tovább
0

10 mondat Madonnától, amit minden nőnek ismernie kell



Madonna olyan énekesnő, akit szinte mindegyik korosztály ismer. Bár a szüleink több slágert tudnának felidézni tőle, egy-kettő talán még nekünk is menne. A pop királynőjeként is nevezik – Beyoncé mellett –, de nemcsak a zenéje és stílusa elképesztően megnyerő, hanem a gondolatai is.

önbizalom motto

Íme 10 Madonna-bölcsesség:

A szerelem olyan, mint egy madár, muszáj repülnie.

Sok ember fél kimondani, mit szeretne. Éppen ezért nem kapják meg azt, amit szeretnének.

Egy nőnek néha muszáj kibírhatatlan hisztérikának lennie. Csak így lehet elérni egy férfinál azt, amit valójában ő is akar, csak még nem tudja.

Nagyon kényelmes életet élünk, és sajnos mások szenvedését és fájdalmát kell látnunk ahhoz, hogy rájöjjünk, mennyi minden adatott meg nekünk, és mennyire hálásak lehetünk.

Számomra nem létezik túl fiatal férfi. Ha elég idős ahhoz, hogy levetkőzzön és felöltözzön, az nekem már megteszi.

A szabadság vicces szó, mert amikor azt hisszük, szabadok vagyunk, valójában nem vagyunk azok. Szerintem a szabadság egy illúzió. Amikor abbahagyom az önző gondolkodást, és másokat helyezek magam elé, az az igazi szabadság. Egy állandó törekedést jelent, de én nem vagyok szabad.

Piszok nagy bátorság kell ahhoz, hogy valakit feltétel nélkül szeressünk. Anélkül, hogy cserébe bármit is várnánk. Ehhez merésznek kell lenni, mert bármikor pofára eshetünk, vagy halálra sebezhet a másik.

Sosem lett volna belőlem az, aki vagyok, ha nem lettek volna azok az ósdi eszmék, amik ellen lázadhattam.

Mindig azt mondom, amit gondolok, és nem változtatok a szokásaimon.

Azért kell annyira nyomulnom, mert démonokkal harcolok. Nem fogok örökké élni, és amikor meghalok, nem akarom, hogy az emberek elfelejtsék, hogy léteztem.

Ezek is érdekelhetnek

3+1 Dolog, Amit Tudnod Kell A Szerelemről!

5 Női Szeretőtípus, Aki Nem Is Akar Kilépni Ebből A Szerepből

Ennyi! A tudomány szerint is egészséges szinglinek lenni

Forrás / Vous

Tovább
0

Miért félsz boldognak lenni?



Van, aki az anyagiak miatt, van, aki a párja miatt, de van olyan is, aki igazából nem tudja, hogy miért nem boldog: látszólag mindene megvan, de nem látja, hogy minek is kellene örülnie.

HERegészség boldogság önbizalom

Azt hiszem, mindannyian voltunk már úgy, hogy az égvilágon semmi nem tudott jókedvre deríteni. De nem is csak a jókedvet nem tudtuk magunkra ölteni, de valahol a lelkünk mélyén erősen apátiában voltunk. De miért is?

Ha te is azok közé tartozol, akik nem képesek boldogan élni a mindennapjaikat, akkor most gondold át ezeket:

  • - Sokan élnek nálad alacsonyabb anyagi színvonalon,
  • - Sokan szeretnék, ha annyi családtagjuk lenne, mint neked van,
  • - Sok ember van, akit senki nem köszönt fel a születésnapján, névnapján, nem keresnek karácsonykor,
  • - Sokan élnek úgy, hogy nem tudnak írni, olvasni, számolni – nem úgy, mint te,
  • - Sokan élnek úgy, hogy a mozgásukban akadályozottak ,
  • - Sokan sírnak elvesztett szeretteik sírjánál nap, mint nap, és mindent megadnának, hogy beszélhessenek a szüleikkel, testvéreikkel, gyermekeikkel, társukkal
  • - Sokan dolgoznak napi 14-16 órát, akár hétvégén is,
  • - Sokan nem keresik az életük értelmét, nem akarnak változtatni az életükön.

Azt hiszem, ahhoz képest, hogy szomorúnak és kilátástalannak látod az életedet / néha olyannyira, hogy kedved sincs reggel felkelni/, ahhoz képest iszonyúan szerencsés vagy.

Neked egyetlen dolgod maradt: észrevenni és megélni a jelen adományait. 

HERegészség boldogság önbizalom

Mitől félsz?

Hogy majd nagyon szomorú leszel, ha a jó szériád véget ér? Vagy attól, hogy mások irigykedni fognak rád? Attól, hogy az élet majd mégis igazolja, hogy egy nagy szívás? 

Ne félj, hanem élj! Hangosan, csendesen, párosan, egyedül, éjjel, nappal! Ma vagy a hátralévő életedben a legfiatalabb! 

Hogyan?

  • - Ne keseregj, ne panaszkodj a hiányon!
  • - Segíts másokon!
  • - Mosolyogj minél többet!
  • - Olvass sok motiváló, pozitív kisugárzású történetet!
  • - Tölts kevesebb időt a digitális kütyükkel, és sokkal többet a természettel!

Ugye, hogy van eszközöd ahhoz, hogy jobban érzed magad? És ez nem kerül egy fillérbe sem…

Ezek is érdekelhetnek

Ennyi! A tudomány szerint is egészséges szinglinek lenni

10 mondat Madonnától, amit minden nőnek ismernie kell

5 takarítási házi praktika, amit neked is ismerned kell

Forrás / Boldognak lenni

Tovább
0