Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
HER

Jeges sárgadinnyeleves - a pofonegyszerű, de különleges



A sárgadinnyét leginkább csak magában fogyasztjuk, pedig pofonegyszerűen elegáns és izgalmas levest is varázsolhatunk ebből az egészséges gyümölcsből. Hűsít, frissít, minden kanálnyi belőle igazi ízbomba!

HERrecept  recept leves nyár gyümölcs egészség

Jeges sárgadinnyeleves

Hozzávalók: 

  • - 1 közepes sárgadinnye
  • - 1 kis pohár joghurt
  • - 1 evőkanál méz
  • - 6-8 bazsalikomlevél
  • - csipetnyi őrölt csili
  • - 2-3 evőkanál citromlé
  • - só, bors
  • - parmezánszeletkék vagy szárított sonka a tálaláshoz

Elkészítés: A sárgadinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, majd a héjat levágjuk, felkockázzuk. A felét turmixgépbe tesszük a bazsalikomlevelekkel, és egészsen simára mixeljük, majd az összes többi alapanyagot is hozzáadjuk, és selymesre turmixoljuk, megkóstoljuk, ízesítjük még, ha szükséges.

A hűtőbe tesszük legalább fél órára, majd átkeverjük és tálaljuk, ízlés szerint parmezánszeletkéket vagy szárított sonkát kínálhatunk mellé, hogy az édes-sós ellenpár még hatásosabb legyen.

HERrecept  recept leves nyár gyümölcs egészség

Ezek is érdekelhetnek

Alakbarát palacsinta - alaprecept 2 hozzávalóval és variációkkal

A 3 leghatékonyabb villámdiéta

Mennyei jeges desszert: fagyitorta Olaszországból

 

Forrás / Cookta

Tovább
0

Mennyei jeges desszert: fagyitorta Olaszországból



A semifreddo egy csupa krém olasz desszert, egyfajta tejszínes jégkrémtorta, amit nem csak nyáron fogysztanak. Ebédek, vacsorák zárására nincs jobb, mint egy könnyen csúszó, hűsítő édesség.

HERrecept recept torta fagylalt

semifreddo alapja tejszín, tojás és cukor, illetve az ebből készített selymes és sűrű krém, ami szinte bármivel ízesíthető, gazdagítható. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá fagylaltgép, nem kell többször átkeverni hűtés közben, mégis könnyű és selymes lesz a végeredmény, ráadásul váratlan vendégeknek vagy hirtelen édességvágy esetén is előkapható a fagyasztóból egy-egy szelet erejéig. Elkészítése nem bonyolult, és nem szükséges hozzá semmilyen különleges alapanyag sem – az eredmény pedig nagyon mutatós és finom, elegáns desszert.

A semifreddo félig fagyottat vagy félig hideget jelent, az alaprecept pedig nagyon jól gazdagítható. Ha vaníliával készítjük, bármilyen bogyós gyümölcsöt keverhetünk bele, de gazdagítható pirított dióval, mandulával, nagyon mutatós pisztáciával is, de kávés, fahéjas, karamelles vagy csokis ízesítéssel is nyugodtan próbálkozhatunk, elrontani nem lehet!

HERrecept recept torta fagylalt

A legegyszerűbb, ha hosszúkás torta- vagy pástétomformába, őzgerincbe öntjük a gazdag tejszínes krémet, és így fagyasztjuk, majd szeletelve tálaljuk, de készíthető egyszemélyes adagokban is, szilikon muffinformában vagy csinosabb formájú joghurtos pohárban is, amiből kiborítva, gyümölccsel vagy kekszmorzsával meghintve mutatósan tálalhatjuk.

Vaníliás semifreddo málnával

Hozzávalók:

  • - 2 egész tojás + 3 tojássárga
  • - 3 dl tejszín
  • - 10 dkg porcukor
  • - 3 csomag vaníliás cukor
  • - 2 kávéskanál porzselatin
  • - 20 dkg fagyasztott málna

HERrecept recept torta fagylalt

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a 6 tojássárgát robotgéppel habosra keverjük a porcukorral. A zselatint 2-3 evőkanál vízzel simára keverjük. A cukros tojássárgát vízgőz fölött folyamatosan keverve felmelegítjük, amikor már sűrűsödik, hozzáadjuk a zselatint, és még 1-2 percig keverjük a gőz fölött, majd levesszük.

A tojásfehérjét és a hideg tejszínt külön-külön felverjük. Először a fehérjehabot keverjük óvatosan, finoman a tojáskrémbe, majd a tejszínhabot is, végül beleforgatjuk a fagyos málnát.

Egy őzgerinc- vagy pástétomformát kibélelünk fóliával, belesimítjuk a krémet, a fóliát ráhajtjuk. Fagyasztóba tesszük legalább 4-5 órára.

Tálalás előtt kivesszük a mélyhűtőből, tálra borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, és szeletelve tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Alakbarát palacsinta - alaprecept 2 hozzávalóval és variációkkal

A 3 leghatékonyabb villámdiéta

Jeges sárgadinnyeleves - a pofonegyszerű, de különleges

Forrás / Cookta

Tovább
0

Így tette tönkre a felfázás a nyaralásomat



A nyaralás a pihenésről és a kikapcsolódásról szól. Ilyenkor hajlamosak vagyunk egy kicsivel jobban elengedni magunkat, aminek olykor nem várt, kellemetlen következményei lehetnek, mint amilyen például a hólyaghurut, más néven felfázás.

HERegészség egészség nyár nő betegség

Felfázás nyáron?

A régóta várt, felhőtlen és gondtalan nyaralás egyik pillanatról a másikra rémálommá is válhat. Például a vizes fürdőruhában való ücsörgés vagy a túl hideg tengervízben való lubickolás közben is könnyedén felfázhatunk, még akkor is, ha a hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszik.

„Két évvel ezelőtt voltam utoljára nyaralni, ezért az idei vakációra rendkívül izgatottan készültem.  Számoltam a napokat, és a barátnőknek, munkatársaknak is csak a közelgő egy hetes pihenésemről tudtam beszélni. Aztán végre elérkezett a nagy nap. Nem mondom, jó érzés volt a hátam mögött hagyni a mindennapok nyűgét! Amint megérkeztem a szállásra, azonnal fürdőruhába bújtam, és már indultam is csobbanni egyet a szálloda medencéjében. Élveztem a napsütést, a meleget, és miután meguntam a fürdőzést, úgy, teljesen vizesen kifeküdtem az egyik napozóágyra, hogy csokibarnára süttessem magam a napon. Ez volt az első, és körülbelül az egyetlen gondtalan strandolós napom” – mesélte Zita, aki a másnapját túrázással, a környék felfedezésével töltötte, és – mivel kerülni akarta a nyilvános WC-k használatát, igyekezett minél kevesebbet inni.

HERegészség egészség nyár nő betegség

„Nagyon elfáradtam aznap, ezért úgy döntöttem, hogy másnap ismét a medence mellett, egy koktél társaságában élvezem tovább a vakációt. Derült égből villámcsapásként ért, amikor reggel olyan sürgető erővel tört rám a pisilés, hogy éppen hogy elértem a WC-ig. A vizeletem csípős és sötét színű volt. Persze ez nem tántorított el a napozástól, ezért kimentem a medence partjára, ám kis idő elteltével ismét jött az inger, és újra rohannom kellett a mosdóba, majd megint és megint… Irtó kellemetlen volt ez az állandó futkosás, ezért inkább visszamentem a szobámba, ahonnan aztán ki sem tudtam mozdulni. A gyakori mosdóba járás, a csípős, sötét színű, szagos vizelet egyértelművé tette számomra, hogy felfáztam. Nem ez volt az első ilyen eset életemben, de ezúttal már hiába ittam sok folyadékot, a kellemetlen fájdalmak nem enyhültek. Erőt vettem magamon, és elmentem egy közeli gyógyszertárba gyógyteáért. Alig vártam, hogy visszaérjek, gyakorlatilag a szobám mosdójának a rabjává váltam. Másnapra sem enyhültek a tüneteim, úgyhogy nem a medencéhez, hanem egyenesen egy orvoshoz siettem. Antibiotikumot írt fel, pár nap alatt jobban lettem, elmúltak a fájdalmaim, de a nyaralásomnak is vége lett… Borzasztóan elkeseredve tértem haza, ahol mindenki az élménybeszámolómat várta, én viszont egyáltalán nem akartam beszélni erről a balul sikerült nyaralásról” – mondta Zita.

Ezt tedd a felfázás ellen

  • - Igyál sok folyadékot, mert a nagy mennyiségű folyadék átmossa a hólyagot, így megnehezíti a baktériumok megtelepedését.
  • - Ha kijöttél a medencéből, igyekezz minél hamarabb megtörölközni és szárazra cserélni a vizes fürdőruhádat.
  • - Ne viselj műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatsz, ami a fertőzés melegágya lehet.
  • - Ha azt érzed, hogy pisilned kell, akkor menj ki azonnal, ne tartogasd, mert a pangó vizeletben könnyen szaporodnak a baktériumok.
  • - Figyelj oda a személyes higiéniádra! Tartsd be WC-használat fontos szabályait, azaz moss kezet előtte és utána, és soha ne téveszd el a törlés irányát: csakis elölről hátra!
  • - Antibiotikumkúra után mindig használj hüvelyflóra-regeneráló készítményt!

Ezek is érdekelhetnek

Ennyi! A tudomány szerint is egészséges szinglinek lenni

10 mondat Madonnától, amit minden nőnek ismernie kell

Miért félsz boldognak lenni?

Forrás / nlc.hu

Tovább
0