A hiszti életkori sajátosság, egyetlen szülő sem ússza meg, maximum mértékében és kifejezési formájában lehet különbség. Ám akármennyire is gyűlöljük, a hisztizés bizony pozitív dolgokat is jelent.

gyerek nevelés család hiszti HERcsalád

Érzelmi biztonságot nyújtasz számára

Egy kisgyermek még nehezen tudja kontrollálni az érzelmeit, épp ezért is reagál gyakran hisztivel, sírással, totális kiborulással, ha valami nem a saját akarata szerint alakul. Ez azonban remek dolog. Egy megfélemlített gyermekből is előtörnének ezek a végletes érzelmi megnyilvánulások, ám ő a bizonytalanság érzése miatt ezeket visszafojtja.

Megtaníthatod a kudarc feldolgozására

A hiszti remek lehetőséget teremt egy igen fontos érzelmi katarzis legyőzésére. A kudarc lépten-nyomon szembejön velünk, éppen ezért elengedhetetlen, hogy elsajátítsuk a kezelését. Segíts gyermekednek azzal, hogy megfelelően kezeled az esetleges kiborulásait: biztosítsd arról, hogy megérted az érzéseit – nevezd nevén őket: csalódottság, harag... stb. –, majd mutass neki másfajta feldolgozási stratégiákat.

Levezetik a bennük felgyülemlett feszültséget

Míg mi felnőttek számtalan kreatív, akár építő tevékenységben képesek vagyunk levezetni a minket ért stresszt, addig a gyerek erre még nem képes. Esetében egy kiadós sírás az, amivel a feszültség pillanatok alatt képes távozni belőle. Természetesen idővel a te feladatod más módokat is megismertetni vele, hogy ne váljon hisztérikus felnőtt belőle.

A földön fetrengés, a sírás, az ajtócsapkodás... stb. a kisgyermekeknek sem jó, de heves érzelmeik kezelését csak idővel és kitartó, következetes neveléssel lehet megtanítani a számukra.

Ezek is érdekelhetnek

Miért félsz boldognak lenni?

Szabályok a gyereknevelésben - Hasznos tippek szülőknek

Miért jó anyának lenni?

Forrás / Life.hu